Vappu 2020

By |

Vappupäivä on 1.5.

Vappu on aina 1.5 eli toukokuun ensimmäinen päivä. Vappupäivä on Suomessa pyhäpäivä. Vuonna 2020 vappu osuu sopivasti perjantaille, näin se tekee yhdessä viikonlopun kanssa kolmen päivän pituisen vapaan. Pitkäviikonloppu kannattaakin hyödyntää. Vappuna sää saattaa olla Suomessa jo varsin mukavan kesäinen tai sitten toisesta ääripäästä ja sataa jopa räntää.

Työväen juhla

Suomessa 1.5. on vakiintunut työväen juhlaksi. Itse juhliminen aloitetaan kuitenkin vappuaattona. Teekkarit tekevät omia jäyniään ja opiskelijat lähtevät juhlimaan. Vappupäivänä on perinteisesti työväen marsseja ja kansa vaeltaa kaduille ylioppilaslakkeineen. Puistot täyttyvät piknik vilteistä ja juhlijoista.

Kaupat ovat kiinni vappuna

30.4. vapun aattona kaupat ovat normaalisti auki, mutta vappupäivänä 1.5. kaupat ovat pääosin suljettuna. Aukioloaikojen vapautuminen ei ole asiaa muuttanut. Kauppakeskukset ovat suljettuna ja myös Alko pitää totutusti ovensa kiinni vappuna. Isoista kaupoista esim. Kaaren Prisma on avoinna Helsingin Kannelmäessä,

Vappuna matkoille

Vappu on hyvä aika lähteä lyhyelle kaupunkilomalle Etelä-Eurooppaan. Siellä kelit vastaavat Suomen kesää, eikä ole vielä liian kuuma kierrellä nähtävyyksiä. Koska vappu on suosittu aika tehdä matkoja ulkomaille kannattaa lennot varata ajoissa, ennen hintojen nousua. Suosituimmat matkustuspäivät ovat 30.4.-3.5..

Vappuna juodaan simaa

Vappuna on tapana juoda simaa ja perinteisesti syödään myös nakkeja sekä perunasalaattia. Kuohuviiniäkin kuluu normaalia enemmän. Alta löydät helpon ohjeen siman tekemiseen.

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1 sitruunan mehu (pieniä sitruunoita voi laittaa kaksi)
1/5 tl tuorehiivaa 

Pullotukseen tarvitset lisäksi: pienen paketin rusinoita ja n. 1 dl sokeria

1. Laita kattila liedelle ja kiehauta puolet vedestä (2 l). Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.

2. Lisää veteen sitruunamehu ja loput vedestä (2 l),

3. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

4. Liuota hiiva pieneen tilkkan vettä ja lisää kattilaan joukkoon.

5. Anna siman käydä kattilassa huoneenlämmössä kattilankannen tai liinan alla noin 1 vrk.

4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Pullotuksen yhteydessä lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Sima valmistuu (käy) jääkaapissa n. viikossa ja huoneenlämmössä n. 3 päivässä. 

Huom! Paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. 

Käymisen päätyttyä (rusinat nousseet pintaan), säilytä sima jääkaapissa. Sima säilyy valmiina jääkaapissa n. viikon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *