Juhannus 2020

By |

Vuonna 2020 juhannusaatto on perjantaina 19.6 ja juhannuspäivä lauantaina 20.6. Juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta juhannuspäivä on virallinen pyhäpäivä. Juhannuksen vietto alkaa usein jo torstaina. Moni ottaakin torstaiksi vapaata töistä ja joillakin työpaikoilla on sovittu lyhyemmästä työpäivästä juhannusta edeltävänä torstaina.

Juhannuksen ajankohta

Juhannuksen ajankohta vaihtelee vuosittain, juhannusaatto sijoittuu aina viikonloppuun kesäkuun 19. ja 25. päivien väliseen aikaan. Vuonna 2020 juhannus on siis aikaisimpana mahdollisena ajankohtana. Työehtosopimuksissa on erikseen sovittu juhannuksen ajan palkanmaksusta. Varsin normaalia on maksaa 100% lisä juhannuksena työskentelystä.

Vuoden kovimmat ruuhkat

Juhannuksena koetaan myös vuoden kovimmat ruuhkat. Menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina ja perjantaina. Pahiten ruuhkautuu Lahti-Heinola väli. Ruuhkaa on myös suurten juhannustapahtumien lähettyvillä. Juhannusfestarit kestävät normaalisti torstaista – sunnuntaihin. Moni aloittaa myös kesälomansa juhannuksesta, joka lisää myös ruuhkia. Lomakauden alkaminen taas tarkoittaa työmatkaliikenteeseen hieman pienempiä ruuhkia jopa elokuulle koulujen alkamiseen asti.