Juhannus 2020

By |

Vuonna 2020 juhannusaatto on perjantaina 19.6 ja juhannuspäivä lauantaina 20.6. Juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta juhannuspäivä on virallinen pyhäpäivä. Juhannuksen vietto alkaa usein jo torstaina. Moni ottaakin torstaiksi vapaata töistä ja joillakin työpaikoilla on sovittu lyhyemmästä työpäivästä juhannusta edeltävänä torstaina.

Juhannuksen ajankohta

Juhannuksen ajankohta vaihtelee vuosittain, juhannusaatto sijoittuu aina viikonloppuun kesäkuun 19. ja 25. päivien väliseen aikaan. Vuonna 2020 juhannus on siis aikaisimpana mahdollisena ajankohtana. Työehtosopimuksissa on erikseen sovittu juhannuksen ajan palkanmaksusta. Varsin normaalia on maksaa 100% lisä juhannuksena työskentelystä.

Vuoden kovimmat ruuhkat

Juhannuksena koetaan myös vuoden kovimmat ruuhkat. Korona on vilkastuttanut kotimaanmatkailua ja tänä vuonna ruuhkat saattavat kasvaa entisestään. Etätöiden ansiosta moni pystyy aikatauluttamaan liikenteeseen lähtemisen paremmin.  Menoliikenne on kaikesta huolimatta vilkkaimmillaan torstaina ja perjantaina. Pahiten ruuhkautuu Lahti-Heinola väli. Ruuhkaa on myös suurten juhannustapahtumien lähettyvillä. Juhannusfestarit kestävät normaalisti torstaista – sunnuntaihin. Moni aloittaa myös kesälomansa juhannuksesta, joka lisää myös ruuhkia. Lomakauden alkaminen taas tarkoittaa työmatkaliikenteeseen hieman pienempiä ruuhkia jopa elokuulle koulujen alkamiseen asti.

Poikkeuksia aukioloajoissa

Juhannuksena monessa kaupassa, kauppakeskuksissa ja ravintoloissa on poikkeusaukioloaikoja. Kannattaakin tarkistaa aukioloajat aina ennen asiointia. Korona on myös vaikuttanut aukioloaikoihin. Alkot ovat avoinna to 18.6. klo 9–21, juhannusaattona (pe 19.6.) klo 9–12 ja juhannuspäivänä (la 20.6.) Alkot ovat kiinni. Joukkoliikenteen aikatauluissa on myös poikkeuksia. Kannattaakin varata esim. VR:n junaliput ajoissa.

Juhannuksena maistuu raparperipiirakka

Juhannuksena raparperit ovat parhaimmillaan. Kesään kuuluukin perinteinen raparperipiirakka ja usein ensimmäinen piirakka leivotaan juhannuksena. Tällä ohjeella teet taatusti maistuvan raparperipiirakan.