Juhannus 2019

By |

Vuonna 2019 juhannusaatto on perjantaina 21.6 ja juhannuspäivä lauantaina 22.6. Juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta juhannuspäivä on virallinen pyhäpäivä. Juhannuksen vietto alkaa usein jo torstaina. Moni ottaakin torstaiksi vapaata töistä ja joillakin työpaikoilla on sovittu lyhyemmästä työpäivästä juhannusta edeltävänä torstaina. Juhannusfestarit kestävät normaalisti torstaista – sunnuntaihin.

Juhannuksen ajankohta

Juhannuksen ajankohta vaihtelee vuosittain, juhannusaatto sijoittuu aina viikonloppuun kesäkuun 19. ja 25. päivien väliseen aikaan. Työehtosopimuksissa on erikseen sovittu juhannuksen ajan palkanmaksusta. Varsin normaalia on maksaa 100% lisä juhannuksena työskentelystä.

Vuoden kovimmat ruuhkat

Juhannuksena koetaan myös vuoden kovimmat ruuhkat. Menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina ja perjantaina. Pahiten ruuhkautuu Lahti-Heinola väli. Ruuhkaa on myös suurten juhannustapahtumien lähettyvillä. Moni aloittaa myös kesälomansa juhannuksesta, joka lisää myös ruuhkia. Lomakauden alkaminen taas tarkoittaa työmatkaliikenteeseen hieman pienempiä ruuhkia jopa elokuulle koulujen alkamiseen asti.